UN PASSEIG PER LA HISTRIA DE GANDIA


Dijous 13 de juny, 19'30h

Un passeig per la història de Gandia: " Un final incert de la Guerra Civil, Gandia i el seu port", a càrrec d'Eladi Mainar

Sinopsi: El final de la Guerra Civil va resultar una tragèdia per a milers d'espanyols que volien fugir de les urpes del franquisme. Molts es dirigiren al port d'Alacant, que es va convertir en una ratera. D'altres, uns centenars, van poder eixir pel port de Gandia, en aquells moments propietat d'una companyia britànica. Els que van poder embarcar en vaixells de guerra britànics  van ser el coronel Casado, part del seu Estat Major i d'altres, fins arribar a la xifra de 194.  Aquesta sortida, molt poc tractada històricament, no fou casual. El coronel Casado havia donat el colp de gràcia a la República sublevant-se amb les seues tropes a Madrid; després, el Dr. Negrín i el seu govern es van exiliar. Ja no es podia fer res. 

Tractarem eixes angoixoses hores a la ciutat i al port, compararem l’eixida des d'Alacant i des de Gandia, que es va convertir en un dels últims reductes de la legalitat republicana.

Biblioteca Central, Sala d’Actes

Organitza: Biblioteques Gandia