Junior Chef Gandia

 

BASES CONCURS ESCOLAR “JÚNIOR XEF GANDIA”


És per, a mi, un gran plaer presentar-vos el III concurs escolar JÚNIOR XEF GANDIA, després del l’èxit de participació que van tindre les dues edicions anteriors, i el que és més important: la implicació del professorat, les xiquetes i els xiquets, la complicitat de les famílies, i també dels espònsors que van fer possible aquest projecte d’inculcar, des de menuts, la importància d’una alimentació saludable, com a forma de previndre malalties i com a promoció de la salut.

Esperem comptar, de nou, amb la vostra confiança i participació.

Liduvina Gil Climent
Tinenta d’alcalde regidora de Sanitat i Polítiques Saludables

INTRODUCCIÓ

El III concurs escolar JUNIOR XEF GANDIA pretén donar suport al treball realitzat pels centres escolars i les famílies de Gandia adherides al “PROGRAMA DE L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE I L’ACTIVITAT FÍSICA EN L’ESCOLA”, destinat a implementar, per a l’alumnat de 1r a 6é de Primària de la ciutat de Gandia, hàbits saludables en tres línies de treball, necessàriament vinculades: alimentació saludable, activitat física i intel·ligència emocional.

Mitjançant aquest programa i el concurs final dirigit a l’alumnat de 1r a 6é de primària dels centres escolars de Gandia, es pretén que les més xicotetes i xicotets de la casa s'inicien en un estil de cuina saludable, de manera divertida, alhora que adquireixen coneixements sobre la importància de dur a terme una alimentació saludable que promoga la salut.

OBJECTIUS

  • Ensenyar els beneficis d’una alimentació adequada per a la salut i promoure els hàbits saludables, en companyia dels seus familiars i professorat.
  • Incentivar la conversa relacionada amb l’alimentació saludable, en l’àmbit familiar i escolar.
  • Fomentar la implicació de les xiquetes i els xiquets en la pràctica culinària, i estimular la seua creativitat en la cuina.
  • Generar un banc de receptes saludables que estiguen a l’abast de l’alumnat i de les seues famílies.

PARTICIPACIÓ

Podrà participar l’alumnat de 1r a 6é de primària dels centres escolars de Gandia adherits al PROGRAMA L’ALIMENTACIÓ SALUDABLE I ACTIVITAT FÍSICA EN L’ESCOLA, emmarcat en el programa d’ESCOLES SALUDABLES GANDIA, durant el curs escolar 2019-2020, així com les escoles que hagen realitzat la formació en els cursos anteriors.

S’estableixen 3 categories, depenent de l’edat i el curs de l’alumnat:

Categoria A. Per a receptes elaborades per l’alumnat de 1r i 2n curs de Primària

Categoria B. Per a receptes elaborades per l’alumnat de 3r i 4t curs de Primària

Categoria C. Per a receptes elaborades per l´alumnat de 5é i 6é curs de Primària

REQUISITS

L’alumnat de 1r i 2n de Primària realitzarà un plat de postre; l’alumnat de 3r i 4t, un entrant, i l’alumnat de 5é i 6é, un plat elaborat. És molt important recordar que no es valoraran aquelles receptes que continguen ingredients insans esmentats dins del contingut del mòdul 4. El jurat es reserva la possibilitat de desqualificar, en qualsevol moment, del concurs aquelles receptes que no complisquen els requisits esmentats.

Els aliments insans són aquells que proporcionen una elevada aportació de sucres senzills, sucres afegits, greixos no saludables i sal, i una baixa aportació de nutrients saludables, com les vitamines, minerals, fibra, greixos saludables i sucres complexos. Per això, les receptes han d'evitar utilitzar, en la seua elaboració, aliments fregits (encara que la base siga un aliment saludable), aliments altament processats (com les salsitxes o els embotits), formatges curats, salses grasses insanes (com la maionesa), carns grasses, xocolate amb llet o blanc, brioixeria, galetes, llepolies, gelats, sucs, mel, iogurts i cereals ensucrats.

Les receptes que es presenten han de ser d’elaboració pròpia i hauran d'explicar-se de forma detallada en la plantilla que es proporcione, la qual inclou els apartats següents: nom de la recepta, nom de l’alumna/e, centre escolar i curs, ingredients emprats, manera de preparació, grau de dificultat (baix, mitjà o alt) i una foto on s’aprecie el nivell d’implicació de l’alumnat.

En les primeres fases (I i II), les receptes hauran de ser elaborades per les xiquetes i els xiquets a casa, amb ajuda de la família, tot sabent que, a la final (fase III), l'elaboració serà presencial i duta a terme per l'alumnat finalista, amb alguna l’ajuda del professorat del centre (per a utilitzar els fogons, el forn o tallar els ingredients).

SELECCIÓ

Fase I

La primera selecció es realitzarà al mateix centre, per part del professorat i representants de les famílies. De cada categoria, se seleccionaran 10 receptes per centre, que passaran a la fase de selecció següent. És a dir, passaran a la fase II 10 xiquetes/ts de la categoria A (1r i 2n de primària), 10 xiquetes/ts de categoria B (3r i 4t de primària) i 10 més de la categoria C (5é i 6é de primària), que siguen, com a màxim, 30 alumnes per centre i tenint en compte que només podran participar els cursos que hagen rebut la formació del programa enguany o en anys anteriors.

Aquesta primera fase es durà a terme fins al mes d’abril i la data límit per a la selecció serà el dia 24 d'abril.

Fase II

Les receptes seleccionades en la Fase I seran valorades de manera presencial als centres per un jurat, el qual les puntuarà amb l’ajuda d’una plantilla estàndard. L’alumnat haurà de portar al centre les seues receptes elaborades els dies que s’acorden entre el col·legi i l’organització del concurs. Alhora que es presenten els plats, s’arreplegaran les receptes de l’alumnat participant. De cada col·legi, passarà a la final la recepta que més puntuació assolisca en cada una de les categories (A, B i C). Si el centre educatiu ha dut a terme el programa de 1r a 6é de primària, podran passar a la final un total de 3 xiquetes/ts.

Aquesta segona fase es durà a terme durant l'última setmana d'abril i les primeres setmanes del mes de maig aproximadament. Les dates es determinaran amb cadascun dels col·legis participants.

Fase III

L’alumnat que ha passat la fase II, acudirà a l’acte final del concurs, que tindrà lloc el 5 de juny de 2020, a les 17.30 hores, a les cuines muntades al jardí de la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós.

Aquest dia, l’alumnat elaborarà les receptes allí mateix, amb l’ajuda d’un/a professor/a del centre (per a utilitzar els fogons, el forn o tallar els ingredients). Els estudiants seleccionats per cada centre representaran el seu col·legi, d'on eixiran tres guanyadors, un per categoria: un de la categoria A, un de la B i un de la C. El temps màxim per a la preparació de totes les receptes serà d’una hora i mitja.

JURAT

El jurat de la Fase I: format pel professorat i representants de les famílies de cada centre.

El jurat de la Fase II: format per personal tècnic del departament de Polítiques Saludables de l'Ajuntament de Gandia, personal del Centre de Salut Pública de Gandia, personal del CEFIRE, professionals del CDT i personal de farmàcia.

El jurat de la Fase III o Gran Final: format per professionals de la nutrició, professionals de cuina, un representat d’un col·legi públic i un altre d’un concertat.

PREMIS

Els premiats en les categories A, B i C guanyaran un viatge a Port Aventura per a l’alumne/a i la seua família (membres de la unitat familiar).


Imatges II concurs 2019, final.