Una alumna del Ceip Les Foies és un referent en la conscienciació sobre la mobilitat a peu

8/1/2019


L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant  i la regidora de Polítiques Educatives, Laura Morant, han rebut aquest migdia a l’Alcaldia la xiqueta Galya Ivanova Taneva, d’11 anys, alumna de 5é de Primària del CEIP Les Foies del Grau i guanyadora recentment del premi de la Comunitat Valenciana del I Concurs Nacional “Ahora vamos andando al cole”, convocat per Fundación Mapfre i Stop Accidentes. A més a més, opta al Premi Nacional, entre les 7 comunitats autònomes finalistes, el qual s’anunciarà durant el present mes de gener. Al concurs va presentar el dibuix titulat “Lo mejor para mejorar el mundo”. Ha sigut premiada amb una bicicleta i un casc.

 

“El dibuix contraposa les imatges d’uns xiquets que estan a punt de ser atropellats quan creuen cap a l’escola sense respectar el semàfor en roig, front a una alumna que sí ho fa...”, ha explicat Galya.

 

Diana Morant ha felicitat l’alumna pel premi i al centre per transmetre-li els valors que ho han fet possible, així com a la Fundación Mapfre per la inciativa, que va “en la mateixa línia que ve treballant el govern local des de l’inici de la legislatura, en la qual per primera vegada a la nostra ciutat hem posat en marxa un projecte de camí escolar segur (“Al col·le, a peu”), dins de l’Estratègia de Seguretat Viària 2011-2020 de la Direcció General de Trànsit (DGT), amb itineraris segurs que promoguen l’hàbit de caminar en els escolars de Gandia, i reduïsquen el nombre de vehicles privats. Este interessant projecte, impulsat per les companyes Liduvina Gil i Àngels Pérez, ja s’ha implantat de forma experimental des de l’inici del present curs escolar en els col·legis Roís de Corella i Joan XXIII (Grau). La idea és estendre progressivament este projecte a la resta de centres educatius gandians. Cal recordar que el darrer dia del curs passat (22 de juny) es van fer els camins escolars segurs de forma simbòlica a tots els centres escolars de la nostra ciutat. Va consistir en el tallament del trànsit rodat pels carrers adjacents als espais escolars durant 45 minuts (entre les 8.30 i les 9.15 hores), i va ser tot un èxit”. L’acció té en compte diverses línies estratègiques del IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana en qüestions de promoció de la salut i per tal d’augmentar la qualitat de vida (reduir la contaminació i el sedentarisme en la infància; impulsar una mobilitat sostenible; fomentar una ciutat inclusiva i segura...).

“A Gandia hem aconseguit durant esta legislatura ser una ciutat amable i saludable. Per tant, volem garantir rutes escolars segures a peu per als nostres xiquets i xiquetes. Hem volgut també treballar el concepte de salut de forma global. Així, una de les necessitats que han sorgit del diagnòstic de salut de la nostra ciutat, és potenciar l’autonomia dels alumnes per tal de desplaçar-se als centres escolars. Com a alcaldessa de Gandia sóc conscient que la finalitat d’este projecte és molt positiva: retornar l’espai públic a la ciutadania, sobretot a la població infantil”.

 

Per la seua banda, la regidora de Polítiques Educatives ha felicitat l’alumna i el centre per la conscienciació i la seua implicació en promoure la seguretat vial i els hàbits saludables. “El teu col·legi i tu, Galya, ja sou un referent a Gandia i al País Valencià. I nosaltres ens sentim molt orgullosos. Ara, també portareu el nom de la ciutat, associat a aquests valors, a tot l’Estat. Enhorabona als dos”.

 

Des del Ceip Les Foies també  s’ha agraït el suport de l’Ajuntament de Gandia.    

 

 

I Concurs Nacional “Ahora vamos andando al cole”  

 

Es tracta de la primera edició d’un concurs de cartes i/o dibuixos a nivell nacional, amb l’objectiu d’aconseguir comportaments segurs en el camí escolar. També pretén conscienciar els més menuts perquè es convertisquen en ciutadans del segle XXI i comprenguen la necessitat d’una mobilitat sostenible i segura.

Amb esta iniciativa s’incentiva un model de convivència en un espai compartit, i orientat a la problemàtica dels desplaçaments diaris de la comunitat escolar.

El concurs s’ha adreçat a escolars de 3r a 6é de Primària, els quals han escrit una carta o han fet un dibuix, dirigit als seus pares, a alguna institució, als seus companys o a qui ells han volgut.

Açò permetrà multiplicar el missatge de la seguretat viària i brindar consells tant en el seu entorn familiar, en el seu municipi i a la població en general.

S’ha dut a terme en diversos municipis de 7 comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Catalunya, Comunidad de Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia i Castella i Lleó.

El Premi Nacional consistirà en el lliurament a la classe de l’alumne guanyador d’un viatge o excursió que podran triar valorat en 3.000 euros (com a màxim), així com material educatiu/esportiu per valor de 1.000 euros (com a màxim) per al seu centre educatiu.