L' Actualitat de Gandia

La pesca tradicional es prepara per al futur des de Gandia16 maig 2018 Més de 50 persones, vingudes de diferents punts d'Espanya, estan participant en la reunió de la Xarxa Espanyola de grups de Pesca (organisme depenent del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi ambient - MAPAMA), que té lloc a Gandia els dies 16 i 17 de maig. A ella assisteixen representants de Grups d'Acció Local Pesquera de l'Estat (GALP), integrats per pescadors, administracions, universitats i altres entitats, amb l'objectiu de treballar pel futur de la pesca tradicional. La reunió és la primera de les accions de caràcter tècnic- científic de la I Mostra de pesca artesanal, turisme i territori de la Mediterrània, que se celebra a Gandia del 14 al 20 de maig i que comprèn tres facetes: educativa (amb activitats concertades per a centres); lúdica, amb activitats per a tots els públics en el Port de Gandia, el 19 i 20 de maig; i un vessant científic tècnic, amb la reunió de hui i els Seminaris de Sostenibilitat Pesquera es realitzaran el 18 i 19 de maig. Tota la programació està disponible en https://gandialamardebo.com/ 

La reunió ha sigut inaugurada per Juan Carlos Moragues, Delegat del Govern; Diana Morant, alcaldessa de Gandia; José Vicente Palmero, de la Direcció general d'Ordenació Pesquera – MAPAMAFransciso Beltrán, sotsdirector de Pesca de la Generalitat Valenciana i Enrique Ferrer, tècnic del Grup d'Acció Local de Pesca Gandia – Albufera. 

Segons Miguel Genoll, docent i investigador de la Universitat Politècnica de València que participa en la reunió, l'objectiu de la trobada de la Xarxa Espanyola de Grups de Pesca és posar en comú bones pràctiques i detectar aspectes millorables per a la gestió de les iniciatives dels GALP. Segons Genoll, el Grup d'Acció Local Pesquera Gandia Albufera és un cas d'èxit a la Comunitat Valenciana, ja que de set projectes aprovats enguany, sis han partit d'aquest GALP. No obstant açò, afirma, s'està lluny de la situació d'altres comunitats autònomes, com Andalusia o Catalunya, que han aconseguit aprovar més de 50 projectes en la convocatòria de 2018 – 2019. 

Diana Morant, alcaldessa de Gandia, ha assenyalat que l'Ajuntament creu fermament en el Desenvolupament Local Participatiu, en el GALP, com una tracció que aferma la pesca i que, a més, a través dels projectes que s'engeguen, dinamitza, revaloritza el barri pesquer i ho converteix en un reclam turístic. L'alcaldessa ha afirmat que ‘sense la nostra pesca no seríem el que avui som, ni serem el que volem ser’. Per açò, ha dit, des del GALP de Gandia - Albufera, compost per l'Ajuntament, les Confraries de Pescadors de Gandia i el Palmar, i la Universitat Politècnica de València, entre altres entitats socials i empresarials de la comarca, ‘estem treballant en la creació d'ocupació, en l'atracció de joves, en la innovació en totes les fases de la cadena de subministrament dels productes pesquers i en garantir una activitat sostenible promovent l'ús eficient dels recursos biològics marins’

Jesús Alba, director del Campus de Gandia de la UPV, també ha participat en la reunió i ha expressat el compromís amb la transferència de coneixement de la Universitat Politècnica de València i del Campus de Gandia. Açò es manifesta en les iniciatives científiques que s'engeguen a través del GALP, de projectes com l'encapçalat per la professora Paloma Herrera, 'El paper de les confraries de pescadors de la Mediterrània espanyola en la Gestió Integrada de les Zones Costaneres' ,que dóna lloc als seminaris científics sobre sostenibilitat pesquera que tenen lloc el 18 i 19 de maig. I també a través de l'Institut de recerca IGIC, de la UPV a Gandia, la unitat mixta de recerca amb l'Institut Español d'Oceanografia (IEO) i un futur programa de doctorat que començarà a oferir-se pròximament. 

Activitats per a tots els públics el cap de setmana

La I Mostra de pesca artesanal, turisme i territori de la Mediterrània desenvolupa la seua part més lúdica del programa el cap de setmana, 19 i 20 de maig i participen entitats que es dediquen al mar: pescadors, el Real Club Nàutic de Gandia, centres de busseig, la Creu Roja… es podran visitar embarcacions esportives i embarcacions de pesca. També s'ha convocat un concurs de dibuix, fotografia i pintura. Hi haurà tallers per a tots els públics impartits per la UPV i altres entitats científiques: sobre varaments de cetacis, recuperació de tortugues, el color dels peixos i sobre ecosistemes marins i costaners, entre uns altres. I tampoc faltaran els xou cooking, per a aprendre receptes tradicionals i venda de productes gastronòmics de proximitat.

Segons l'investigador de la UPV Miguel Genoll aquestes accions són “fonamentals”. “Tots els actors que intervenen en la pesca han de participar de manera conjunta: científics, pescadors, polítics…” A més, destaca la tasca divulgativa de la Mostra en els centres educatius de Gandia i la comarca: “es tracta de contribuir a la formació i aconseguir persones més completes en el futur, que tinguen en compte la petjada que deixa l'ésser humà en l'entorn proper“.