L' Actualitat de Gandia

Gandia posa en valor el projecte 'Escoles Saludables'13 febrer 2018La Regidoria de Sanitat Pública i Polítiques Saludables de l'Ajuntament de Gandia, dirigida per Liduvina Gil, ha posat en marxa una campanya de comunicació per difondre el projecte "Escoles Saludables Gandia", iniciat en el present curs escolar. La campanya s'ha presentat aquest matí en roda de premsa.

El projecte que es desenvolupa en els huit centres escolars de Gandia adherits (Botànic Cavanilles, Carmelites, Abecé, Borja Jesuïtes, Escola Pia, Escolàpies, Los Naranjos i Abad Solà), preveu una primera part amb un "Estudi de la sobrecàrrega i l'obesitat en l'alumnat de primer a quart de Primària", els resultats es faran públics pròximament. La segona fase se centra en el programa "L'alimentació saludable i l'activitat física a l'escola", que tracta d'inculcar als alumnes i les seues famílies hàbits saludables d'alimentació i exercici físic.

Segons Gil, a través d'aquest programa s'ha elaborat un material dividit en 8 mòduls amb els seus corresponents quaderns de l'alumne, guies per a professorat i per a les famílies, amb diverses activitats relacionades amb l'alimentació saludable, l'activitat física i la intel·ligència emocional.
Actualment s'ha repartit fins al mòdul 4 i la resta es lliurarà cada mes fins a final de curs.

L'edil ha destacat que "el programa està funcionant magníficament en l'àmbit escolar, entre els alumnes i els professors, però hem detectat que ens falta arribar o conscienciar més pares i mares, tutors, els avis dels xiquets i també la ciutadania en general, a més de reforçar el nostre missatge dirigit als més menuts del valor positiu de tindre una alimentació sana, una activitat física habitual i uns hàbits personals saludables".

Per aquest motiu, s'ha posat en marxa aquesta campanya de comunicació que contempla diversos aspectes, com una pàgina web: http://www.gandiaciutatsaludable.com amb la informació del projecte "Escoles Saludables Gandia" i el programa de "L'alimentació saludable i l'activitat física a l'escola" amb els seus corresponents mòduls.

D'altra banda, dos joves atletes de Gandia que són un referent entre la població juvenil: Lluís Salort, campió i recordista en 110 metres tanques, i Gema Martí, llançadora de martell i plusmarquista nacional, seran la imatge d'una campanya de cartelleria que porta el lema "Canvia el xip. Cuida't. Jo em cuide, i tu?".I CONCURS GANDIA JÚNIOR XEF
Una altra de les iniciatives a desenvolupar dins d'aquest extens programa de salut en l'àmbit educatiu és un concurs de cuina entre els alumnes participants. Es tracta de GANDIA JÚNIOR XEF.

El concurs començarà el pròxim mes d'abril amb una primera selecció dels escolars en funció del curs (de 1r a 4t de Primària) i per elaborar la millor recepta saludable. El procés de selecció es desenvoluparà en diverses fases fins a arribar a la final, el 8 de juny, que es desenvoluparà a les cuines del col·legi Botànic Cavanilles.
A la final arribaran 16 alumnes seleccionats, 2 per cada centre. Aquest concurs, tal com ha assenyalat Liduvina Gil, "és una forma d'unir diversió i aprenentatge, sempre amb l'alimentació saludable com a base, i aprofitant el gran avantatge que suposa viure en una zona com és la mediterrània".

Un jurat format per cuiners de reconegut prestigi (Juan Llorca ?consultor nutricional i xef de València Montessori School?, Begoña Rodrigo ?Top Xef Espanya?, Manuel Alonso ?estrella Michelin), al costat de la regidora Liduvina Gil, i altres membres del programa, triarà, a la fase final, el millor col·legi guanyador del concurs Gandia Junior Xef.

Els premiats guanyaran un cap de setmana per a 4 persones (2 adults i 2 xiquets menors de 12 anys) a Port Aventura.
A més, amb totes les receptes que aporten els estudiants durant el procés del concurs, s'elaborarà un "receptari d'alimentació saludable".

El xef Juan Llorca ha destacat en la roda de premsa que el projecte presentat per l'Ajuntament de Gandia és "únic en tota la Comunitat Valenciana" i ha valorat que una administració local "s'involucre d'aquesta manera en un projecte tan ambiciós. Intente estar al corrent de tot el que passa en els ajuntaments referit a alimentació saludable, i no conec cap que haja desenvolupat un programa així".
Llorca ha destacat per altra banda aquest projecte "perquè no només és important que l'alumne s'involucre en la preparació dels plats, sinó també els professors, i alhora s'integre a tota la família".