L' Actualitat de Gandia

Gandia crearà un nou punt d'atracció turística en el parc arqueològic del Castell de Bairén17 gener 2018Gandia vol sumar al binomi platja-ciutat un tercer element patrimonial que contribuirà a fer valdre el Castell de Bairén i el seu entorn, des de la mateixa fortalesa fins a l'Alqueria del Duc

L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada per Josep Gisbert, director territorial d'Estratègia Turística de la Generalitat Valenciana, ha presentat aquest matí en FITUR el projecte del parc arqueològic del Castell de Bairén, que ha dissenyat el Govern municipal amb l'objectiu que aquesta antiquíssima fortificació i els recursos que l'envolten, constituïsquen un nou i potent punt d'atracció turística que contribuïsca a la desestacionalització i que a la vegada done a conéixer un monument històric que en els últims temps ha romàs descurat i en l'oblit.
El pla planteja també millorar l'entorn, en un àmbit d'actuació que arribaria fins als aiguamolls i l'Alqueria del Duc, la qual s'habilitarà com a Casa dels Escriptors i quedarà unida a través d'una senda amb la mateixa fortalesa. Es restaurarà part de les restes del Castell, hi haurà il·luminació ambiental, es construirà un centre d'interpretació, es recuperarà la vegetació existent i s'integrarà en rutes per als vianants i ciclistes. Així mateix, una passarel·la de fusta per a vianants i per a bicicletes sortejarà la carretera N-332.
L'Ajuntament de Gandia, per a poder iniciar aquest ambiciós projecte, s'ha acollit a unes ajudes de 400.000 euros del fons FEDER 2014-2020 de la Comunitat Valenciana. El parc arqueològic té un pressupost aproximat de 800.000 euros. El muntant restant s'obtindria de fons municipals.

Morant fa uns dies ja va anunciar que la capital de la Safor acudiria a la Fira de Turisme de Madrid amb la bandera de la Capital Cultural Valenciana, un distintiu que ha atorgat la Generalitat Valenciana a la ciutat per la seua aposta per la cultura i pel vast llegat que atresora des de fa segles.
“Avui estem ací en FITUR perquè volem donar a conéixer que Gandia és CULTURA i que tenim molta CULTURA per oferir. Estem aconseguint els nostres dos reptes: desestacionalització i una rendibilitat econòmica més alta de la destinació”.

Trobada Diocesana

Entre els projectes turístics i culturals que té Gandia per a aconseguir aquests dos objectius i que també ha donat a conéixer en FITUR destaquen la 43a Trobada Diocesana de Confraries i Germandats, i la Casa dels Escriptors en l’Alqueria del Duc (turisme literari), una iniciativa única en el territori valencià. Durant la presentació es van projectar els vídeos que il·lustren la capitalitat cultural valenciana i la Trobada Diocesana.

Pel que fa a aquest últim esdeveniment, Morant va recordar que de la mà de la Junta Major de Germandtas de la Setmana Santa de Gandia s'han programat diferents activitats religioses i culturals, com la Visitatio Sepulchri, una processó i exposicions. Aquestes activitats congregaran unes 5.000 persones en la ciutat.

Mentre que amb la Casa dels Escriptors, segons l'alcaldessa: “Anem a estrenar el turisme literari a Gandia”. Precisament, l'Ajuntament de Gandia ja està treballant en un conveni amb l'Agència Valenciana de Turisme per a impulsar-la. Aquesta alqueria, construïda com a residència estiuenca de descans de la família Borja en el segle XVI i emplaçada en el paratge natural protegit de la Marjal de Gandia, serà també la seu estable que acollirà escriptors principalment, encara que també personalitats il·lustres, perquè puguen durant uns dies inspirar-se, seguir el seu projecte creatiu literari personal, però també perquè coneguen el nostre entorn cultural, gastronòmic, natural, social o econòmic. Es tracta d'acollir per a conéixer i difondre, per a intercanviar i enriquir-nos amb intel·lectuals de tots els països i llengües possibles als quals només se'ls exigiria professionalitat en el seu ofici i respecte en el seu relat”.

De l’Alqueria del Duc al Castell de Bairén
Però aquest edifici singular té reservades, a més, altres funcions de referència cultural i patrimonial perquè, segons Morant, “volem que el PARC ARQUEOLÒGIC DEL CASTELL DE BAIRÉN siga un NOU PUNT D'ATRACCIÓ TURÍSTICA”.

L'Alqueria del Duc, segons va explicar Morant, a més de ser la Casa dels Escriptors, a causa de la seua ubicació estratègica, incrementarà el seu ús i activitat com a futur satèl·lit cultural en la zona nord, entre la platja i la ciutat. Especialment quedarà destinada a ser punt d'accés al Castell de Bairén.
El Castell és encara avui el primer i únic edifici civil fundacional de la ciutat actual i testimoniatge del procés de reconquesta catalanoaragonesa duta a terme en el segle XIII pel rei conqueridor Jaume I. El seu accés, restauració (en part) i la posada a la disposició de la ciutadania resulta ja inajornable, tant com a referència patrimonial com turística.
D'aquesta manera, “volem que el parc arqueològic del Castell de Bairén siga la quarta fita per a la promoció turística de Gandia al costat de la Cova del Parpalló, els Borja i els Clàssics”.

Per la seua banda, Josep Gisbert ha felicitat el Govern de Gandia pel seu treball en matèria turística. “No us felicite pel que sou, sinó pel que voleu ser. A Gandia té lloc una fusió de tot allò que des de l'Agència Valenciana de Turisme volem fer en matèria turística a la recerca d'un nou model de turisme”, i afegia que Gandia és “un punt de turisme vacacional i no ho hem de deixar de banda, perquè és un gran actiu. Però a més, Gandia és història i tradició. Aquests projectes intenten conjugar aquests aspectes per a rellançar la destinació cap a nous públics”.

“El projecte de la Casa dels Escriptors, la capitalitat cultural i el projecte del Castell de Bairén, els Borja, tots són iniciatives que han de servir d'exemple a altres municipis. Una ciutat on es viu és una ciutat turísticament interessant”. 


DADES PROJECTE PARC ARQUEOLÒGIC CASTELL DE BAIRÉN-ALQUERIA DEL DUC

Actuacions


1.- Arquitectòniques / arqueològiques:
-Restauració de les restes de la fortalesa.
-Excavació arqueològica dels hàbitats existents.
-Recuperació de vegetació existent i incorporació d'espècies vegetals autòctones compatibles amb la realitat existent.

2.- Turístiques i mediambientals:
-Il·luminació ambiental.
-Creació d'aparcament.
-Construcció centre d'interpretació.


3.- Restauració ambiental del conjunt incorporant l'accés de la passarel·la de fusta i el centre d'interpretació de Bairén:
-Integració en rutes per als vianants i ciclistes. Esment especial de la connexió amb el parc públic de la Marjal i l'Alqueria del Duc.


4.- De formació, informació i difusió:
-El parc arqueològic prioritzarà la informació i la formació dels visitants millorant i senyalitzant sendes i hi haurà panells informatius que expliquen les característiques i funcions que desenvolupava cadascun dels elements constitutius de la fortalesa, així com les característiques tècniques culturals i socials dels diferents poblaments que van habitar en Bairén, origen de Gandia. Especial èmfasi ha de posar-se en la recuperació d'estructures d'habitatge, que considerem essencial des del punt de vista antropològic.
-Campanya promoció turística.
-Beques, escola d'oficis de tècniques tradicionals i recopilació d'estudis.
-Exposició i simpòsium internacional sobre el món cristià i musulmà de l'entorn de Bairén.
-Establiment de relacions culturals i socials amb altres municipis que alberguen elements del patrimoni comparables amb Bairén.