L' Actualitat de Gandia

Fira i Festes Gandia 201828 setembre 2018 - 01 octubre 2018

La FIRA I FESTES DE GANDIA de 2018, tindrà lloc des del 28 de setembre fins a l'1 d'octubre. Una Fira que vol representar la nostra història, la nostra essència, però que també es reinventa combinant tradició i modernitat.
Així, la fira d'enguany posa l'accent en els seus distintius més característics, com és el cas del Tio de la Porra, (amb 4 bandes joves, la sènior, la de la Junta de Germanors de la Setmana Santa i la de la Junta Local Fallera), però sense deixar mai d'imaginar i d'innovar en la seua programació, com l'espectacle ‘Sol Bémol’, de la Companyia D'Irque & Fien de Bèlgica: l'ESPECTACLE INAUGURAL DE LA FIRA I FESTES d'enguany, que igual que el Tio de la Porra, tindrà lloc en la plaça Major el 28 de setembre (tarde-nit). Es tracta d'una funció creativa i poètica que busca estimular la nostra infància i també emocionar-nos. La crítica afirma que Sol Bémol és “indubtablement somiadora, divertida i per a tots els que vulguen”. “Després de l'èxit dels vídeo mapping de les dues primeres edicions (que es van estrenar a Gandia i ja són un reclam internacional), del magnífic espectacle inaugural de l'any passat (Mullier), que estrenem amb motiu de la CAPITALITAT CULTURAL VALENCIANA i ja viatja per tot el món, hem decidit repetir, amb un altre espectacle de gran qualitat artística. Així que fem una crida a la ciutadania perquè comence la Fira i Festes de Gandia en família, amb aquest espectacle inaugural”, ha recordat Morant.
En l'apartat musical cal destacar el CAP DE CARTELL de la Fira 2018, VETUSTA MORLA, un dels grups més importants del panorama musical espanyol actual, precedit de l'actuació de MISS DANDI, que serà l'artista convidat que obrirà al principal concert de la Fira, el 29 de setembre en l'institut Maria Enríquez. Les entrades ja estaran disponibles el dilluns, a les 12 h, en producemelive.com per a tots aquells que vulguen adquirir-les. El preu és molt popular, 25 euros, el més econòmic del seu gira.

A grans trets, és una fira molt ATRACTIVA i COMPLETA, OBERTA, INTEGRADORA, IGUALITÀRIA (per primera vegada les dones participaran en la tradicional partida de pilota), i serà una Fira MULTICULTURAL (Festival multicultural en la plaça Prado), dirigida a TOTES i TOTS, a grans i xicotets, per als d'ací i per als de fora.
Una Fira PARTICIPATIVA. Hui, el teixit associatiu continua construint les nostres festes. Un any més, es programa la Fira d'Associacions, en el Passeig, entre el carrer Sant Rafael i la plaça Crist Rei.
Una Fira amb marcat caràcter BORGIÀ. No en va, Sant Francesc de Borja, és el nostre patró i les nostres festes són en el seu honor.

Tindrem el Territori Borja en la plaça Escola Pia, amb la participació de les poblacions vinculades a la família valenciana més universal (Gandia, València, Xàtiva, Canals, Alfauir, Castelló de Rugat, Albaida, La Valldigna, Vallés i Llombai).
Una Fira que desborda CULTURA I ART. Com el Festival d'arts al carrer, amb 16 companyies valencianes, de l'estat Español i més internacional que altres edicions: Bèlgica, Itàlia, Argentina, Brasil i França:
- Companyia El picot amb “Sonarium”.
- Companyia Nuc amb “Aigua”.
- Teatre Nelle Foglie, amb “Imaginària”.
- Companyia Barlou amb “Set Up”.
- Món Costrini amb “Crazy Mozart”.
- Companyia Los los amb “Vintage Brothers”.
- Irene de Paz amb “La madeixa”.
- Mumusic amb “Flou Papagai”.
- Circ Pànic amb "Mira't".
- Grup Markeliñe amb “Crusoe”.
- Companyia Kicirke amb “Comediant”.
- Companyia Jam amb “Hats”.
- Companyia Gromic amb “Màgia”.
- La Trocamba Matasuna amb “Balcan Gypsy”.
- Li grup Cacauete amb “l'enterrament de mamen”.
- La Fam amb “Wolfes”.
És important destacar que enguany rescatem el Teatre Serrano ,així, hi haurà 4 espectacles musicals i teatrals:
- Divendres 18 – “Concierto a tempo d'umore” de l'Orquestra de Cambra de L'Empordà.
- Dissabte 29 – “Hablar por hablar” de Cornejo Films i Pentación Espectacles.
- Diumenge 30 – “La jaula de las locas” de Saga Produccions.
- Dilluns 1 – “Dolce Vita” del Mag Lari.

Una Fira carregada d'activitats culturals, musicals, lúdiques o esportives que han organitzat el departament de Cultura de l'Ajuntament i els diferents col·lectius de la ciutat.
El Parc de la Festa acull les actuacions de Zoo, Rayden, Sense Sal i el guanyador de Sona la Dipu, el divendres 28 de setembre. El Jardí de la Marquesa també acull "Vermut al migdia" amb animació musical i concerts a la nit (tributs...).
Repeteixen els mercats temàtics: Mercat Renaixentista (zona Palau), Mercat Tradicional (zona Sant Josep-Raval), Sóc Àrab (plaça Coloments), el Festival Multicultural en la plaça Prado. Així com la Diada de la Muixeranga i el Sarau de grups de danses, en la plaça Major, el Correfocs, les exhibicions esportives o la mostra de Bonsais.
La plaça Tirant acollirà l'espai gastronòmic amb el Foodtruck Festival i es manté l'espai infantil en la Marquesa.
Exposicions: La Casa de la Marquesa acollirà una mostra de l'obra recent d'Antoni Miró. Mentre que la Sala de Dones del Centre Museístic de l'antic Hospital Sant Marc una exposició col·lectiva sobre el personatge “Ubu” del conegut autor teatral de Laval (ciutat germanada amb Gandia), Alfred Jarry.
“En definitiva, una fira associada a la cultura en majúscules que mostra les nostres tradicions, la nostra història, la nostra identitat com a poble i els nostres valors. Com a alcaldessa, convide a tota la ciutadania i a tothom en general a gaudir de les nostres festes, atés que també constitueixen un important atractiu turístic”.