L' Actualitat de Gandia

III Setmana de la Ciència04 novembre 2019 - 09 novembre 2019

El CEIC Alfons el Vell, el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, amb la col·laboració del Departament de Cultura de l’Ajuntament, uneixen les seues capacitats científiques i didàctiques per organitzar la Setmana de la Ciència de Gandia, del 4 al 8 de novembre.

El programa inclou conferències a la Casa de Cultura de Gandia, obertes a tots els públics, i tallers, xarrades i exposicions en diferents seus de Gandia, dirigides especialment a estudiants de col·legis i instituts, tant de la Safor com d’altres comarques.

Les persones més joves podran així aprendre a fabricar un fòssil, a imprimir en 3D, a fabricar flors interactives, coneixeran què són els ultrasons i com s’apliquen a la indústria i la fabricació d’avions… comprendran algunes de les relacions entre les matemàtiques i les arts, com la música, amb el dibuix i amb la màgia…

 

Programació

Entre les activitats desenvolupades dins del marc de la Setmana de la Ciència es troben tallers de sensibilització ambiental, impartits per estudiants del Grau en Ciències Ambientals del Campus de Gandia; tallers d’impressió 3D,una tecnologia que permet la creació d’objectes tridimensionals a través de la superposició de capes de materials.; el taller ‘Existeixen els esperits?’, on es realitzaren experiments amb diferents freqüències de so, a més de visitar-se les cambres acústiques del Campus; l’activitat ‘Inspecció ultrasònica de materials’, en el qual es coneixen les característiques físiques dels ultrasons i les seues múltiples aplicacions: en medicina, en indústria…; taller sobre arts de pesca tradicional i adaptacions de peixos i organismes marins, on es poden observar i palpar organismes marins i peixos de la costa de Gandia, conèixer les seues característiques físiques i les seues funcions; taller sobre flors interactives, on els estudiants aprendran a programar i construir flors-robot que interactuen amb l’entorn; taller de fractals, on es coneixen algunes aplicacions de les matemàtiques; espectacle ‘Ciència o màgia’? on es comprovarà que amb matemàtiques també podem fer màgia, amb la sola ajuda d’una baralla de cartes...

A més, hi haurà un taller de geologia, on s'aprendrà que és i com fer un fòssil, un taller d'arqueologia, per aprendre com pintaven en la prehistòria i el taller StatWars per aproximar la ciència de dades als estudiants de secundària.

A més, al Campus de Gandia tindran lloc conferències sobre el fem en la natura, els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la situació a la Índia.

 

Conferències totes les vesprades a les 19.30h

Tots els dies, el CEIC Alfons el Vell organitza conferències a les 19.30h.  Ivan Martí Vidal ofereix la conferència 'Fotografiant la frontera del temps i l’espai' oberta al públic, a la Casa de Cultura de Gandia, el dilluns 4 de novembre a les 19.30h. La presentació estarà a càrrec d'Enric Marco, conseller del CEIC i investigador de la UV.

 

Marta Macho Stader ofereix la conferència 'Érase una vez... ciencia hecha por mujeres' oberta al públic, a la Casa de Cultura de Gandia, el dimarts 5 de novembre a les 19.30h. Marta Macho Stader és doctora en matemàtiques i professora de Geometria i Topologia en la Universitat del País Basc i especialista en Teoria Geomètrica de Foliacions i Geometria no commutativa.

  

Sergi Maicas Prieto ofereix la conferència 'Apocalipsi microbiana en un món sense antibiòtics'  oberta al públic, a la Casa de Cultura de Gandia, el dimecres 6 de novembre a les 19.30h. La presentació estarà a càrrec de Pasqual Molina, metge especialista i conseller del CEIC.

 

Ana Delgado Portela ofereix  la conferència ‘L’impacte de la contaminació acústica en les nostres vides, podem atenuar-lo?’,  el dijous 7 de novembre a les 19.30h. La presentació estarà a càrrec de Romina del Rey, professora i investigadora de la UPV.

  

Juli Peretó Magraner ofereix la conferència ' L'origen de les espècies de Darwin: una invitació a la lectura' oberta al públic, a la Casa de Cultura de Gandia, el divendres 8 de novembre a les 19.30h.

 

.